Ogolna 27 lipca 2019

Marian Banaś odchodzi ze stanowiska Ministra Finansów

autor: MC
Portal Money.pl poinformował o prawdopodobnej zmianie Ministra Finansów. Ryszard Terlecki (szef klubu PiS) potwierdził, że partia zgłosiła kandydaturę Banasia na stanowisko szefa Najwyższej Izby Kontroli.

Kadencja obecnego prezesa Najwyższej Izby Kontroli kończy się 27 sierpnia. Wyborem nowego Sejm zajmie się 31 lipca. Szefa NIK Sejm wybiera za zgodą Senatu, bezwzględną większości głosów. PiS taką większość ma, więc wybór kandydata tej partii jest właściwie przesądzony.”, pisze Money.pl.

NIK kontroluje wszystkie urzędy, instytucje, przedsiębiorstwa, w których pojawia się grosz publiczny. Izba sprawdza, czy te jednostki wykonują swoje zadania na rzecz obywateli w sposób najbardziej efektywny i oszczędny. NIK, dzięki swoim uprawnieniom, pełni rolę strażnika publicznych środków. Dba o zgodne z prawem, gospodarne, celowe wykorzystanie i rzetelne rozliczanie publicznych pieniędzy. Izba nie tylko wskazuje nieprawidłowości, ale również ewentualne rozwiązania, mające na celu naprawę wadliwych mechanizmów. Pokazuje, w jakich obszarach państwo działa dobrze, a gdzie potrzebne są usprawnienia. Najwyższa Izba podlega Sejmowi RP. Stanowi o tym zarówno Konstytucja RP, jak i ustawa o NIK. Prezes kieruje Izbą i to on odpowiada przed Sejmem za jej działalność.

Nie podano jeszcze informacji o oficjalnej rezygnacji Mariana Banasia ani o jego następcy. Mówi się, że być może będzie to Mateusz Morawiecki, co pozwoli na zmniejszenie zamieszania przed samymi wyborami. W październiku będzie już wiadomo, kto zostanie nowym ministrem i z jakiej partii będzie pochodził – a może mieć to spore znaczenie w kontekście zmian w ustawie hazardowej.

Marian Banaś wcześniej pełnił funkcję szefa Krajowej Administracji Skarbowej (KAS). Ministrem Finansów był jedynie przez 2 miesiące.